Smanjuju rate i odlažu otplate

Bez autora
Jun 06 2010

Da je finansijska kriza uticala da i banke u Srbiji promene politiku pokazuju njihove najnovije kampanje u kojima, pre svega, građanima nude više pogodnosti kada im odobravaju kredite. Tako su produženi rokovi otplate gotovinskih zajmova do 96, pa i do 114 meseci, za stambene se nude grejs periodi od šest meseci do dve godine, a smanjuju se i kamatne stope, kako na zajmove u evrima, tako i na one u dinarima. Tako, zajam u domaćoj valuti može da se uzme sa kamatom od 14,60 odsto, a u evrima od 9,90 odsto. Među prvima su sa olakšicama krenule Sosijete ženeral, Folks, Erste, Inteza, Rajfajzen, kao i neke grčke banke, koje su već u svojoj zemlji, zbog krize, uvele razne olakšice za stanovništvo. To će pomoći građanima da zbog velikog jačanja kursa lakše otplaćuju rate. Mnogi se opredeljuju za zajmove za refinansiranje, kao i i za dinarske subvencionisane pozajmice, koje su i najjeftinije.

Smanjuju rate i odlažu otplateDa je finansijska kriza uticala da i banke u Srbiji promene politiku pokazuju njihove najnovije kampanje u kojima, pre svega, građanima nude više pogodnosti kada im odobravaju kredite.

Tako su produženi rokovi otplate gotovinskih zajmova do 96, pa i do 114 meseci, za stambene se nude grejs periodi od šest meseci do dve godine, a smanjuju se i kamatne stope, kako na zajmove u evrima, tako i na one u dinarima.

Tako, zajam u domaćoj valuti može da se uzme sa kamatom od 14,60 odsto, a u evrima od 9,90 odsto.

Među prvima su sa olakšicama krenule Sosijete ženeral, Folks, Erste, Inteza, Rajfajzen, kao i neke grčke banke, koje su već u svojoj zemlji, zbog krize, uvele razne olakšice za stanovništvo. To će pomoći građanima da zbog velikog jačanja kursa lakše otplaćuju rate. Mnogi se opredeljuju za zajmove za refinansiranje, kao i i za dinarske subvencionisane pozajmice, koje su i najjeftinije.

Tako Sosijete ženeral banka stanovništvu omogućava refinansiranje starih gotovinskih zajmova sa rokom otplate do 114 meseci, a za stambene zajmove nudi grejs period do oktobra 2012. godine. Rajfajzen banka takođe refinasira ranije uzete kredite, a klijentima koji imaju problem u otplati reprogramira obaveze na rok o kojem se dogovore. Erste banka nudi gotovinske i zajmove za refinansiranje na 96 meseci.

- Rokovi otplate za kredite Alfa banke su projektovani tako da odgovaraju svakom klijentu koji, u zavisnosti od njegovih finansijskih mogućnosti, može da odredi visinu svoje rate i na taj način upravlja svojim budžetom na način koji mu najviše odgovara - kažu u ovoj grčkoj banci.

- Već nekoliko meseci, u svojoj standardnoj ponudi imaju potrošačke kredite sa rokom otplate do 60 meseci, dok keš, auto-krediti i “Alfa 1 za sve” - refinansirajući krediti mogu biti sa rokom otplate čak do 96 meseci.

To omogućava klijentu, kako ističu u Alfa banci, širok dijapazon mogućnosti prilikom određivanja dinamike otplate kredita i planiranja kućnog budžeta. Na primer, prilikom uzimanja “Alfa keš kredita” u iznosu od 5.000 evra, klijentu je na raspolaganju rok otplate od 6 do 96 meseci i rata od 524 evra do 56 evra.

Fiksna kamata

Kredi agrikol banka je počela da odobrava novu vrstu stambenog kredita, sa fiksnom kamatnom stopom u prve dve godine otplate kredita. Klijenti se, kako se navodi u saopštenju, mogu odlučiti da stambeni kredit osiguraju kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita i na taj način podignu kredit uz kamatnu stopu od 4,5 odsto, a posle dve godine otplate kamata je 4,5 odsto uvećana za šestomesečni euribor.

Korisnici kredita mogu i da podignu kredit bez osiguranja kod NKSOK i tako inicijalno imaju niže troškove za nekoliko stotina, pa čak i nekoliko hiljada evra, jer će im u tom slučaju kamatna stopa biti 4,75 odsto tokom prve dve godine otplate kredita, odnosno 4,6 odsto, plus šetomesečni euribor posle toga.

Bez produžetka

Duži rokovi otplate standardnih stambenih kredita od trenutno važećih, maksimalnih 30 godina, odnosno odobravanje kredita osobama preko 65 godina starosti, nisu mogući jer te uslove propisuje Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita. Ali, banke građanima starijim od 65 godina sada odobravaju kratkoročne zajmove, na period od tri do pet godina.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik